[...] o smaku waniliowym Skład: baza sojowa 92,5% (woda, soja 7,2%) cukier dekstroza fosforan trójwapniowy stabilizator: guma gellan Karagen sól morska aromat barwnik: karoteny witamina E, B2, B12 Wartości odżywcze: 100 ml tego napoju dostarczy 59 kcal, w tym: 3 g białka 7,5 g węglowodanów 1,8 g tłuszczu 0,1 g soli Plusy: niska cena, słodki w smaku, [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]
Nowoczesne preparaty na stawy to najczęściej wieloskładnikowe mieszanki substancji aktywnych, które mają wpływ na pracę Twoich stawów. Zazwyczaj stosowane są wtedy, gdy zaczynają się problemy z aparatem ruchu. Ból, strzelanie, przeskakiwanie albo uczucie przeciążenia to najczęstsze objawy, które są sygnałem, że czas zadbać o stawy. W konsekwencji [...]
Wypadanie włosów może być spowodowane przez czynniki genetyczne, stosowanie niektórych rodzajów środków dopingujących (np. sterydów anaboliczno-androgennych), leków (chemioterapia), nadmiernego układania i nadużywania produktów do pielęgnacji włosów, stresu i wielu innych przyczyn. Naukowcy wzięli pod lupę wpływ suplementów diety na wypadanie [...]
[...] układ kostny, ograniczając jego kumulowaniu się np. w tętnicach. Optymalna dawka witaminy K2 wynosi od 50 mcg do 100 mcg na dobę. 3. Beta-karoten Beta-karoten, podobnie jak witamina C, należy do grupy bardzo silnych antyoksydantów. Jego działanie będzie skutecznie hamowało aktywność wolnych rodników, co zapobiegać będzie niszczącemu działaniu [...]
[...] to związek dość nietrwały na działanie wysokiej temperatury, co oznacza, że długotrwała obróbka termiczna wyjaławia produkty żywnościowe z tej witaminy. W suplementach diety witamina C występuje głównie jako kwas askorbinowy. Warto dodatkowo wybierać produkt, który w składzie będzie posiadał wsparcie bioflawonoidów, kurkuminy, czy też rutyny. [...]
Bóle barków są wyjątkowo uciążliwe, nie tylko pod kątem treningu siłowego, ale również codziennej aktywności. Stawy barkowe posiadają największą swobodę ruchu. Oznacza to, że ich ruchomość pozwala na znaczne zakresy manewrowania całą kończyną górną. Wystarczy, że wstaniesz i wykonasz ruch odwodzenia, zgięcia czy wyprostu, i zauważysz, że żaden [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
Tak, to nie jest żaden żart. Znany z programu telewizyjnego „Boso przez świat” Wojciech Cejrowski, zasugerował niedawno, iż koronawirus atakuje tam, gdzie są wykorzystywane sieci komórkowe technologii 5G. Zbudował też moją ulubioną konspiracyjno-spiskową teorię, jakoby nieznanym, ciemnym siłom zależało, by wprowadzać nowy, szybszy Internet mobilny [...]
Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców. Podsumowanie Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]
[...] aktywności podobnej do hormonów, jest kluczowym składnikiem dla ogólnego zdrowia ludzkiego, mającym znaczący wpływ na każdy aspekt życia, niezależnie od jego trybu. Ta witamina rozpuszczalna w tłuszczach występuje w dwóch głównych formach: witamina D2 (ergokalcyferol) i witamina D3 (cholekalcyferol). Czego się dowiesz czytając ten artykuł? [...]
Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]
Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]
[...] naukową tych śmierci powinno być znacznie więcej. Pewien kulturysta był na skraju przepaści, bo miesięcznie stosował 50 ml oleju z witaminą D. W normalnych warunkach ta witamina jest niegroźna, ale zawodnik brał 50 ml, a każdy mililitr dostarczał 50 000 IU witaminy D. Po 2 latach doznał zwapnienia nerek. 22-letni kulturysta sięgał po 2 500 [...]
[...] doustnie (w formie suplementu lub żywności), jak i bezpośrednio na skórę. Co jest lepsze? Podsumowanie Na zdrowie skóry wpływa wiele czynników i nie można zapomnieć o witaminach. Stosowane miejscowo przynoszą korzyści skórze, ale to suplementacja i żywność dają więcej zalet, ponieważ oddziałują na więcej aspektów zdrowotnych. Zanim jednak [...]
Intensywny wysiłek fizyczny sprawia, że organizm osoby trenującej wykazuje znaczne zapotrzebowanie na witaminy. Jest to bezpośrednio powiązane z tym, że osoba po ciężkim wysiłku musi koniecznie się zregenerować. Proces ten pozwala na utrzymywanie homeostazy ciała i podejmowanie regularnych wysiłków. Witamina C Obecnie jest moda na objadanie się [...]